Αξιοθέατα
Lake icon

Φύση

Συντεταγμένες: 37.929674, 22.286346
0

Λίμνη Δόξα

Η λίμνη Δόξα

Στις δυτικές απολήξεις της κοιλάδας του Φενεού, στις υπώρειες του Χελμού, δεσπόζει η λίμνη Δόξα, μια τεχνητή κατασκευή της δεκαετίας του ’90, που αρχικά δημιουργήθηκε ως αρδευτικός ταμιευτήρας. Πολύ γρήγορα άλλαξε χαρακτήρα, καθώς η εικόνα που διαμορφώθηκε με τον σχηματισμό της, τα καθαρά νερά της και οι ελατοσκεπείς πλαγιές που καθρεφτίζονται σε αυτά, της έδωσαν και όχι άδικα τον τίτλο του νούμερο ένα αξιοθέατου της ορεινής Κορινθίας.

Όχι άδικα η περιοχή ονομάστηκε «Κορινθιακή Ελβετία» καθώς η αλπική ομορφιά σε συνδυασμό με τα πλούσια νερά και την πυκνή βλάστηση κέρδιζαν ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και επισκέπτες.

Η λίμνη που έχει έκταση 475 στρεμμάτων και για πρώτη φορά “γέμισε” τον Δεκέμβριο του 1998, βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων μέσα στα έλατα, ανάμεσα στα όρη Χελμό και Ντουρντουβάνα, ακριβώς απέναντι από τους πρόποδες της Ζήρειας και συγκεντρώνει τα νερά από το χείμαρρο Δόξα και τις γύρω από τη λίμνη ρεματιές. Περικλείεται από καταπράσινα μαυρόπευκα που φτάνουν μέχρι τις όχθες και δημιουργεί ένα μαγικό ελβετικό τοπίο. Αποκορύφωμα του φυσικού κάλλους αποτελεί το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που συνδέεται με τη στεριά με μια λεπτή λωρίδα γης. Το βαθύτερο σημείο της λίμνης «Δόξα» που σχηματίστηκε, είναι 70μ.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για ένα πλήθος φυσιολατρικών διοργανώσεων, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως:

  • Το τρίαθλο που περιλαμβάνει κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο αλλά και παράλληλες δράσεις όπως kid’s kayak, κ.ά.
  • Συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής.
  • Πεζοπορικές εξορμήσεις και ποδηλατικές δράσεις όπως ο ποδηλατικός γύρος της λίμνης, κ.ά.
  • Αγώνες kayak και κολύμβησης

Το φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει τους ορεινούς όγκους με την λίμνη Δόξα, τα ενδιαφέροντα οικοσυστήματα και τα τοπία υψηλού αισθητικού κάλλους, τα παραδοσιακά κτίρια, η ιστορία, τα μνημεία, ο λαϊκός πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα με έμφαση στα όσπρια και τα γαλακτοκομικά, είναι παράγοντες που δημιουργούν σήμερα τις προϋποθέσεις για να απολαύσει ο επισκέπτης μοναδικές στιγμές που θα χαραχθούν βαθιά στην καρδιά του και θα του μείνουν αξέχαστες!

 

Αξιολογήστε το αξιοθέατο

Αξιοθέατο στο χάρτη

Κοντινές διαδρομές

Φτιάξαμε για εσάς τις καλύτερες διαδρομές για να εξερευνήσετε μόνοι σας ή με την παρέα σας