Το Κιάτο
Το Κιάτο είναι μια παραθαλάσσια πόλη που απλώνεται κατά μήκος των ακτών του Κορινθιακού κόλπου, 22 χιλιόμετρα δυτικά της Κορίνθου. Ο κύριος οικιστικός ιστός διαμορφώνεται ανάμεσα στις εκβολές δύο ποταμών και ενός ποταμοχειμάρρου στενά συνδεδεμένων με την ιστορία της. Η ανατολική είσοδος της πόλης ορίζεται από τις εκβολές του μυθικού Ασωπού ποταμού που μεταφέρει τα νερά της Νεμέας και της Στυμφαλίας στον Κορινθιακό κόλπο. Το κέντρο του Κιάτου και ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της πόλης διασχίζεται από τον Ελισσώνα ποταμό, ο οποίος είναι ιστορικά συνδεδεμένος με την αρχαία πόλη της Σικυώνας, ενώ λίγο δυτικότερα τα όρια της πόλης ορίζει ο χείμαρρος Κυρίλλος.
Το Κιάτο εξελίχθηκε σταδιακά ως εμπορικό κέντρο της περιοχής μετά την ελληνική επανάσταση του 1821 καθώς οι εύπορες ελληνικές οικογένειες άφηναν τα ορεινά και δύσκολα στις μεταφορές χωριά τους και κατέβαιναν προς την θάλασσα αναζητώντας ευκολότερους δρόμους για το εμπόριο κυρίως της σταφίδας. Αυτή η “κίνηση” των πληθυσμών προς τα «κάτου» εκτιμάται από ορισμένους ιστορικούς ερευνητές ως η γενεσιουργός αιτία του σημερινού ονόματος της πόλης «Κιάτο». Μια από τις ιστορικότερες οικογένειες που μετοίκησαν στο Κιάτο εκείνη την εποχή ήταν και η οικογένεια του μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδος Σωτηρίου Κροκιδά. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε αρκετές ιστορικές πηγές, η σημερινή μητρόπολη της πόλης, ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, οφείλει την ονομασία της σε τάμα του πατέρα του νεαρού τότε, Σωτήρη, ο οποίος έμελλε να εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας.
Το Κιάτο, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και κυρίως την περίοδο του μεσοπολέμου, όταν το εμπόριο της σταφίδας γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Τότε δημιουργήθηκε και το λιμάνι της πόλης και τα μεγαλεπήβολα συγκροτήματα των αποθηκών σταφίδας, μετέπειτα ΑΣΟ, που δεσπόζουν σε δύο κεντρικά σημεία του σημερινού Κιάτου. Μάλιστα το συγκρότημα των κτηρίων που βρίσκεται δυτικά του σημερινού δημαρχείου και της πλατείας Ελευθερίας, έχει αποκατασταθεί και φιλοξενεί ή πρόκειται να φιλοξενήσει δομές πολιτισμού και γραμμάτων. Το Μουσείο Αντιγράφων του αρχαίου σικυώνιου γλύπτη Λύσιππου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το νέο Δημοτικό Θέατρο, Συνεδριακό Χώρο, χώρους Εκθέσεων και Τεχνών, κ.ά. Η πόλη του Κιάτου είναι πλούσια προικισμένη από τη φύση: Τα καθαρά και γαλαζοπράσινα νερά του Κορινθιακού δημιουργούν ένα πλέγμα μικρών αλλά και μεγαλύτερων παραλιών κυριολεκτικά στα πόδια της πόλης και ο παραλιακός πεζόδρομος που καλύπτει αρκετά χιλιόμετρα είναι απολαυστικός για περπάτημα δίπλα στην θαλασσινή αύρα, όλες τις εποχές του χρόνου.
Από την άλλη το Κιάτο μπορεί να προσφέρει και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη μια πλούσια γκάμα διασκεδάσεων και δραστηριοτήτων. Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο του νομού Κορινθίας και η απόσταση από σημαντικά αξιοθέατα και κέντρα χειμερινών δραστηριοτήτων εντός ή εκτός του δήμου Σικυωνίων είναι μικρή. Η ορεινή Κορινθία με τα παραμυθένια χωριά του Φενεού και της Στυμφαλίας βρίσκεται σε απόσταση μόνον μίας ώρας με το αυτοκίνητο. Επιπλέον, η πρόσβαση προς σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως η Αρχαία Νεμέα, η Αρχαία Σικυώνα ή η Αρχαία Κόρινθος είναι εύκολη, αφού αποτελεί υπόθεση μόνον λίγο χιλιομέτρων.
Η νυχτερινή ζωή στην πόλη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες θυμίζει κάτι από νησί του Αιγαίου, με τον τεράστιο πεζόδρομο δυτικά της πόλης, δίπλα στην παραλία και το πλήθος των καταστημάτων, εστιατορίων και μπαρ που απλώνονται κατά μήκος του. Τα φώτα, η μουσική, το περιβάλλον, δημιουργούν στον επισκέπτη μοναδική αίσθηση ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης 100 μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Η πρόσβαση στο Κιάτο είναι εύκολη, καθώς εξυπηρετείται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από Αθήνα κάθε μία ώρα και από Κόρινθο κάθε μισή. Επίσης λειτουργεί και σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου, με δρομολόγια ανά μία ώρα από την Αθήνα. Συνδέεται με τον μεγάλο οδικό άξονα Πατρών-Αθήνας-Θεσσαλονίκης μέσω της Ολυμπίας Οδού που προσφέρει άμεση έξοδο στο Κιάτο μέσω του ομώνυμου κόμβου. Από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κιάτου, υπάρχει και λεωφορειακή σύνδεση με την Πάτρα.