Κρυονέρι

Το Κρυονέρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά όχι μόνον του δήμου Σικυωνίων αλλά συνολικά της ημιορεινής και ορεινής Κορινθίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων βρίσκεται, 16 χλμ. νότια του Κιάτου.

Οι κάτοικοί του είναι κυρίως γεωργοί, με σημαντικότερες καλλιέργειες τις ελιές, τη σουλτανίνα και την κορινθιακή σταφίδα. 

Το χωριό απλώνεται κυρίως σε δύο πλαγιές, τις οποίες διατρέχει χείμαρρος που πηγάζει από την κεντρική βρύση του χωριού, την Άνω Κρήνη. Ο χείμαρρος αποτελεί παρακλάδι του ποταμού Ελισσώνα, που διασχίζει το Κιάτο και καταλήγει στον Κορινθιακό.

Η κεντρική πετρόχτιστη εκκλησία, βασιλικού ρυθμού, είναι η Αγία Τριάδα και χτίστηκε περί το 1880. Το μαρμάρινο τέμπλο της είναι έργο Τηνιακών τεχνιτών.

Το χωριό συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του 1821. Ο Κολοκοτρώνης, μαζί με τον υπουργό των Στρατιωτικών Λόντο, ήρθε στο Σούλι και όρισε ως αρχηγό της ομάδας του Κρυονερίου τον Στεργιόπουλο. Νότια του χωριού βρίσκεται η Μονή της Λέχωβας ένα ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί σήμερα μια όαση ευφορίας και αρμονίας του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Κήποι γεμάτοι με λογιών λογιών καλούδια, δέντρα και πλούσιους καρπούς στεφανώνονται με πλούσια δάση από πλατάνια και έλατα.