Πάσιο

Το Πάσιο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του δήμου και βρίσκεται χτισμένο νοτιοδυτικά του Κιάτου σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων.

Στα όρια του βρίσκεται και ο σταθμός του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που συνδέει την περιοχή με την Αθήνα, το Αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως µε τη γεωργία. Παλαιότερα ονοµαζόταν Κληµενταίϊκα επειδή οι πρώτοι κάτοικοί του ήρθαν από το Κληµέντι (µετά το 1720) και κατοίκησαν δίπλα σε ένα αρχαίο υδραγωγείο µε βρύση που είχε την τουρκική ονοµασία Μπέι-Ντάσι. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, δίπλα στο ποτάµι υπήρχε το χωριό Κυρίλλο (ή Κύριλλα) που αναφέρεται σε επιστολή του Πάπα Ιννοκέντιου του Γ΄ το 1212. Το Κυρίλλο αναφέρεται και στην απογραφή των Ενετών το 1700.

Ανατολικά του Πασίου βρίσκονται οι περιοχές «Αρκούδα» και «Βαλτσέικα» όπου έγιναν τα πολεμικά επεισόδια του Αυγούστου 1822 που κατέληξαν στην μάχη του Κιάτου και τον ηρωϊκό θάνατο του Αναγνώστη Πετιμεζά. Στην περιοχή «Βρωμόβρυση» που βρίσκεται εντός της κοιλάδας του Κυρίλλου στο σημείο «Πύργος» εκτιμάται από τους ιστορικούς ότι έχουν θαφτεί οι Έλληνες νεκροί εκείνης της μάχης.