Μεγάλος Βάλτος

Ο Μεγάλος Βάλτος είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό που έχει οικοδομηθεί στα βόρεια κράσπεδα του οροπεδίου που φιλοξενεί το δρυοδάσος του Μουγγοστού. Βρίσκεται 15 χιλιόµετρα νοτιοδυτικά-δυτικά του Κιάτου, σε υψόµετρο 540 µέτρων. Σήμερα έχει 450 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται µε τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σημαντικότερη καλλιέργεια είναι τα επιτραπέζια σταφύλια με προεξάρχουσα την σουλτανίνα, αλλά και οι ελιές.

Στην περιοχή Ληµικό, δίπλα στον ποταµό Σελλίανδρο, έχουν αποκαλυφθεί αρχαία φρεάτια, τµήµα αµαξιτής οδού, παλαιό υδραγωγείο ενώ στη θέση Κτήριο υπάρχουν λείψανα οικοδοµηµάτων και φρυκτωρία της κλασικής περιόδου. Την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο και ορμητήριο των ελληνικών στρατευμάτων αφού η θαυμάσια θέα προς τις ακτές του Κορινθιακού και τα περάσματα προς την ορεινή Κορινθία τους έδιναν πλεονεκτική θέση.

Τον Αύγουστο του 1822 μετά την μάχη του Κιάτου στο Μεγάλο Βάλτο ενταφιάστηκαν ο Αναγνώστης Πετιμεζάς και ο 17χρονος γιος του Σωτηράκης που είχαν πέσει μαχόμενοι.

Tο Σιε μια περιοχή κατάφυτη από τεράστια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, γεμάτη χρώματα όλες τις εποχές του χρόνου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Ο χώρος έχει αναπλαστεί και ιδιαίτερα ελκυστικός το καλοκαίρι χάρη στη δροσιά που προσφέρει. Από την περιοχή αυτή αντλεί τον κύριο όγκο των υδάτων του ο ποταμός Σελλίανδρος, ο οποίος διατρέχει ανατολικά τα χωριά Λαλιώτη και Διμηνιό και εκβάλλει στην παραλία Πικραγγουριά.