Διαδρομές
Walking

Πεζοπορία

0

Λέχoβα - Κρυονέρι

Σημείο Εισόδου / Εξόδου
Είσοδος: (37.93672,22.60852)
Έξοδος: (37.96205,22.63611)
Στοιχεία Διαδρομής
0 0

Δυσκολία

Υψόμετρο
Peak: 0
Base: 0

Iερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Λέχοβας

Σε απόσταση 4 χλμ. Νοτιοδυτικά από το Κρυονέρι, σε υψόμετρο 1050μ βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Λέχοβας. Σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών το όνομα "Λέχοβα" είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει "τόπος με πράσινο, λιβάδι, πεδιάδα". Είναι κτισμένη στις υπώρειες του ελατόφυτου όρους Τιτάν ή Βέσιζα. Το καθολικό της μονής είναι Βυζαντινός ναός, σταυροειδής, εγγεγραμμένου τύπου, δικιόνιος με οκταγωνικό τρούλο που στηρίζεται σε δύο κίονες και δύο πεσσούς. Στη νότια πλευρά του καθολικού είναι προσαρτημένο μονόχωρο παρεκλήσιον (6×3.10μ). Το δάπεδο του κυρίως ναού και του παρεκκλησίου είναι στρωμένο με πρωτότυπα μαρμαροθετήματα, με κύρια την παράσταση του "Πενταόμφαλου", που χρονολογούνται από τον 11ο - 12ο αι. μ.Χ. Η εικόνα της Παναγίας της Λεχοβίτισσας, στον τύπο της "Παναγίας του Πάθους" ή "Παναγία η Αμόλυντος" χρονολογείται στον 17ο αι. μ.Χ, εποχή που υπέστη ανακαίνιση το μοναστήρι. και είναι έργο του Ζακυνθινού Αγιογράφου Θεοδώρου Παπαντώνη του λεγομένου και Γεωργαντά. Η Μονή λειτουργεί ως Γυναικεία κοινόβιος με περίπου 10 μοναχές.

Το Κρυονέρι βρίσκεται νότια της πόλης του Κιάτου και στο γεωγραφικό κέντρο της Κορινθίας σε ίσες περίπου αποστάσεις από τη θάλασσα και τον ορεινό όγκο του νομού. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 740 μ. και με πανοραμική θέα στον Κορινθιακό και Σαρωνικό κόλπο. Το Κρυονέρι είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ημιορεινής Κορινθίας. Νοτιοδυτικά του χωριού υψώνεται το όρος Βέσιζα (1.207 μ.) που αποτελεί το φυσικό όριο προς το οροπέδιο της Στυμφαλίας. Από το βουνό αυτό πηγάζει ο ποταμός Ελισσώνας, ο οποίος διασχίζει το Κρυονέρι πριν χυθεί στον Κορινθιακό Κόλπο, στο Κιάτο.

Ο πληθυσμός του χωριού είναι 868 κάτοικοι. Στο χωριό λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, και Γυμνάσιο. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία.

Αξιολογήστε τη διαδρομή

Κοντινές διαδρομές

Φτιάξαμε για εσάς τις καλύτερες διαδρομές για να εξερευνήσετε μόνοι σας ή με την παρέα σας