Αξιοθέατα
Science icon

Επιστήμες

+ 1

Συντεταγμένες: 37.971940, 22.618542
0

Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Έξω από το Κρυονέρι, στο ψηλότερο σημείο ενός λοφίσκου κατάφυτου με μαύρα πεύκα και έλατα, σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα, βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το «μάτι» των ανθρώπων στο Σύμπαν.

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, που ιδρύθηκε το 1972 από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο και συνιστά μία σημαντική Ερευνητική Υποδομή. Διαθέτει ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m και είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα τηλεσκόπια της χώρας, με κύριο όργανο μια κάμερα CCD. Το τηλεσκόπιο εγκαταστάθηκε στον Σταθμό το 1975.

Από το 2015 το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου υλοποιεί πρόγραμμα παρατήρησης της Σελήνης με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ενώ το 2016 το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη. Επίσης, από τον Νοέμβριο του 2021 λειτουργεί η συσκευή Very Wide Field of View (VWFOV), μια συστοιχία εξειδικευμένων ανιχνευτών για την παρατήρηση Δορυφόρων Χαμηλής Τροχιάς (LEO).

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου αναβαθμίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και την χρηματοδότησή του για την μετατροπή του σε διεπιστημονικό κέντρο προσέγγισης της σύγχρονης επιστήμης που διασυνδέει τις επιστήμες της Γης με εκείνες του διαστήματος, δίνοντας έτσι μια ολιστική εικόνα της επιστημονικής γνώσης και ευαισθητοποιώντας το κοινό σε διάφορα επιστημονικά θέματα που αφορούν τόσο το άμεσο όσο και το ευρύτερο γήινο περιβάλλον: έδαφος – υπέδαφος (παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας), χλωρίδα – πανίδα, οικολογία, ατμόσφαιρα, μετεωρολογικές συνθήκες, αέριοι ρύποι, ουρανός, διάστημα, σύμπαν.

Με την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου αναμένεται να επιτευχθεί η επιλεγόμενη «επιστροφή γνώσης» από τους επιστημονικούς φορείς προς την κοινωνία, πράγμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου και ταυτόχρονα στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος. Με αυτά τα δεδομένα το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου μετεξελίσσεται σε κέντρο πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής. Ήδη ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στους χώρους του και να έλθει σε επαφή με επιστήμη και τα επιτεύγματα. Σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα φιλοξενούνται κατά καιρούς στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και τους παρέχεται ξενάγηση και επίδειξη των εργασιών που πραγματοποιεί το τηλεσκόπιο.

Κορυφαία εκδήλωση αποτελούν οι «Ανοιχτές Θύρες» που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αρχές του Φθινοπώρου, όπου η Επιστήμη και η Γνώση συνδυάζονται με τον Πολιτισμό και τη Φύση.  Κατά τη διάρκεια των «Ανοιχτών Θυρών» οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του αστεροσκοπείου και να δουν το νυχτερινό ουρανό μέσα από τηλεσκόπια, ενώ παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες κλπ) λαμβάνουν χώρα.

 

Είσοδος: Ελεύθερη με προσυνεννόηση

Αξιολογήστε το αξιοθέατο

Αξιοθέατο στο χάρτη

FAQ

Πώς μπορώ να ξεναγηθώ στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου;

Οι επίσημοι επισκέπτες και παρατηρητές, σχολεία ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πριν την άφιξή τους προκειμένου να κανονίσουν την επίσκεψή τους στο Παρατηρητήριο. Τηλ.: 2103490150 email: as_sec@noa.gr

Κοντινές διαδρομές

Φτιάξαμε για εσάς τις καλύτερες διαδρομές για να εξερευνήσετε μόνοι σας ή με την παρέα σας