Λίγες εκατοντάδες μέτρα νότια και δυτικά από το λιμάνι του Κιάτου βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα των πέντε αποθηκών ΑΣΟ. Οι πετρόχτιστες επιβλητικές αποθήκες αποτελούν σημείο αναφοράς σε μία εποχή κατά την οποία το Κιάτο ήταν το κέντρο διακίνησης του «μαύρου χρυσού» της Κορινθίας, της κορινθιακής σταφίδας. Κατασκευάστηκαν την εποχή του μεσοπολέμου από τον σταφιδέμπορο Βασίλη Φραντζή και στην συνέχεια αγοράστηκαν από τον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό. Οι αποθήκες χτίστηκαν δίπλα στο λιμάνι της πόλης έτσι ώστε να διευκολύνουν την εμπορία του προϊόντος και αποτέλεσαν πόλο αμφίδρομης ανάπτυξης για την πόλη, το λιμάνι της, το εμπόριο και την αγροτική παραγωγή. Ο επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει εύκολα μόνος του την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία των κτισμάτων, που χαρακτηρίζεται από λιτότητα και ορθολογισμό στη λειτουργική συγκρότηση των χώρων και όγκων. Τα πέντε κτίρια αποτελούν μια ενιαία λειτουργική και μορφολογική ενότητα, αλλά με αυτόνομες οξύκορφες στέγες, χαρακτηριστικό γνώρισμα των βιομηχανικών κτιρίων. Στα σιδερένια κάγκελα των υπερμεγεθών παραθύρων διακρίνονται εύκολα τα αρχικά του πρώτου ιδιοκτήτη τους: ΒΦ, δηλαδή Βασίλης Φραντζής. Σήμερα, βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι εργασίες αποκατάστασής τους και ήδη το ένα από τα βοηθητικά κτήρια έχει ανακαινιστεί πλήρως και αποτελεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων. Τα άλλα πέντε κτήρια που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργία το καλοκαίρι του 2023, διαμορφώνεται σε χώρους πολιτισμού και τεχνών και συγκεκριμένα: Δημοτικό Θέατρο, Δημοτικό Κινηματογράφο, Συνεδριακό Χώρο και φυσικά το Μουσείο Αντιγράφων του Λύσιππου, το οποίο θα στεγάσει το πρώτο παγκοσμίως μουσείο αφιερωμένο στην ζωή, το έργο και τις επιρροές στην τέχνη του μεγάλου Σικυώνιου γλύπτη. Συνολικά, ο χώρος των αποθηκών ΑΣΟ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σικυωνίων πήρε το όνομα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, με καταγωγή από το Κιάτο, του Γιάννη Σπανού.
Εκεί στον προαύλιο χώρο των αποθηκών ανάμεσα στους κισσούς και την φρεσκοσυντηρημένη πέτρα, θαυμάζοντας κανείς την αρχιτεκτονική αρτιότητα των κατασκευών, νιώθει την ιστορία να ανασαίνει δίπλα του, με τις μυρωδιές της νωπής σταφίδας και την αλμύρα της θάλασσας. Εκεί γίνεται αντιληπτό από τον επισκέπτη ότι η σημερινή πολιτιστική άνθιση σ’ αυτούς τους χώρους δεν είναι παρά το αποτέλεσμα του πλούτου της γης, τον οποίον αρχικά υπηρέτησαν ως κτίσματα.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων αποτελείται από δύο ορόφους και περιέχει πάνω από 6.000 τίτλους Βιβλίων: λογοτεχνία, φιλοσοφία, πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες κλπ.), παιδική λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, ιστορία, ψυχολογία, συμπληρωματικά βιβλία για μαθητές, βιογραφίες, καθώς και Έλληνες Κλασσικούς συγγραφείς. Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης έχει κυρίως δανειστικό χαρακτήρα, με την δυνατότητα χρήσης χώρου αναγνωστηρίου στους επισκέπτες της. Ο 1ος όροφος στον οποίον γίνονται πολλές εκδηλώσεις, διαθέτει παιδικό τμήμα και τμήμα Τοπικής Ιστορίας.
FAQ
Μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στο εσωτερικό των αποθηκών ΑΣΟ;
Ναι. Με το πέρας των εργασιών αποκατάστασης οι χώροι είναι πλήρως λειτουργικοί (με νέους ρόλους) και επισκέψιμοι.
Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης;
Δευτέρα έως Σάββατο 9:00 πμ έως 2:00 μμ Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 4:00 μμ έως 8:00 μμ. Περισσότερες πληροφορίες: τηλ: 2742022573