Αρχαία Φενεός: Ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία
Η Φενεός ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας. Σήμερα διοικητικά ανήκει στον νομό Κορινθίας. Ηταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερε πόλεις της Αρκαδίας. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται στην προϊστορική εποχή οι Πελασγοί, ενώ το 1900 π.Χ. εποικίζεται από Αρκάδες. Το 1500 π.Χ. οι Αχαιοί δημιουργούν το μυκηναϊκό κέντρο της περιοχής, το οποίο μνημονεύει και ο Όμηρος στο έπος της Ιλιάδας.
Η περιοχή άκμαζε την εποχή του Τρωικού Πολέμου, αφού έλαβε μέρος σ αυτόν, με οκτώ άλλες Αρκαδικές πόλεις, με αρχηγό τον Αγαπήνορα, γιο του Αγγαίου, και 60 πλοία που τους παραχώρησε ο Αγαμέμνονας.
Η αρχαία πόλη προστατευόταν από τείχη, που σώζονται, έστω σε μικρό βαθμό ακόμη και σήμερα. Στο υψηλότερο σημείο της υπήρχε Ακρόπολη, εκεί που σήμερα αναφέρεται ως Πύργος ή Παλαιόκαστρο.
Η ακρόπολη της αρχαίας Φενεού βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Αρχ. Φενεός (Καλύβια), όπου μετά από ανασκαφέ που έγιναν το 1958 έως το 1961, ανακαλύφθηκε, στην ανατολική πλευρά του λόφου, ιερό αποδιδόμενο στον Ασκληπιό, το οποίο περιλαμβάνει δύο σηκούς, βοηθητικούς χώρους και περίστυλη αυλή.
Το κυρίως μέρος του Ασκληπιείου περιλαμβάνει στο νότιο σηκό, ενεπίγραφο βάθρο από ορθογώνιους κατεργασμένους λίθους με σημαντικά αρχαία ευρήματα: αρχαία νομίσματα (χάλκινα και αργυρά), ψηφιδωτά, επιγραφές, αγγεία.
Το κυριότερο εύρημα είναι ένα υπερμεγέθες γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι, με αλαβάστρινα μάτια που αποδίδεται στην θεά Υγεία, φυλαγμένο σήμερα στο Αρχαιολογικο Μουσείο της Αρχαίας Φενεού μαζί με δύο μαρμάρινα πέλματα μήκους 80 εκατ. με σαντάλια. Χρονολογούνται το 150 π.Χ.